ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Friday, August 26, 2011

Selamat HAri Raya, Maaf Zahir Batin


Insya Allah, kalau ada rezeki ,dipanjangkan umur kita semua akan beraya pada Selasa nanti. Tinggal 3 hari saja lagi masa kita untuk beribadat di bulan Ramadhan ini. Terasa begitu pantas kan masa berlalu, rasa tak puas menyambut Ramadhan tahun ini.

Dikesempatan ini ibu ingin menyusun 10 jari memohon maaf kepada semua rakan-rakan ibu. Maafkan andai ada keterlanjuran kata, terguris hati dan perasaan sepanjang ibu berblogging ini.

Raya ni macam biasa Insya Allah raya pertama ibu akan beraya di Kangar. Rutin biasa, selepas sembahyang raya kami akan beraya ke rumah ibu saudara sebelah abi di Simpang Empat Kangar, kemudian sebelah petang beraya pula di rumah sedara mara sebelah bapa mertua di Chuping dan Arau.

Raya kedua Insya Allah ibu akan beraya di kampung ibu pula di Guar Chempedak. Tapi mak dan ayah ibu sudah tiada, jadi ibu hanya melawat rumah sedara-mara yang tinggal dan jiran-jiran.

Raya ketiga... duduk rumah jer la kot sebab abi oncall raya ketiga.

Raya keempat, kalau ada rezeki ibu akan beraya ke Bukit Mertajam dan lajak ke Taiping. Kawan-kawan Ratuhati nak buat gathering kat rumah Atun. Hopefully ibu ada rezeki ke sana ,teringin nak bersua muka dengan Ayu Khairi, Atun, Sue Aleen, Christina Arissa, Rozy dan yang lain-lain.

Raya ke5, duduk rumah balik, abi oncall lagi.
Raya ke6, abi dah kerja balik.. so setakat itu jerlah raya ibu.

Ibu mengalu-alukan kawan-kawan ibu yang nak datang beraya di rumah. Ibu takdelah buat kuih banyak pun, Insya Allah dalam 2,3 jenis jer. Sesiapa nak datang calling-calling dulu yer.

Tuesday, August 23, 2011

Breastfed baby will breastfeed

Selalukan kita dengar pepatah di atas. Bayi yang menyusu akan menyusu nanti. Maksudnya bila ada anak nanti, dia akan menyusu anaknya juga nanti.

Ibu anak FM, ibu mengaku itu sebab ibu tidak dijaga oleh ibu kandung. So, bila terbayang or bermain pondok-pondok, ibu hanya terbayang, ibu jaga anak kena bagi minum susu botol. Sebab ibu memang nampak yang itu.. Dan ibu juga tukang bagi susu kat budak-budak yang mak mengasuh. Mak dulu ambil upah mengasuh.

Bila baby menangis, cepat jer ibu suruh mak bancuh susu. Ataupun ibu akan cari botol, dan sumbat mulut baby tu.

Tapi anak ibu, dia tak lakukan macam tu untuk adik dia. Sekarang ni Firas suka jadi babysitter Fawwaz (jaganya kejap jer, pastu kena lepuklah si Fawwaz tu).
Suka sangat tolong ibu hulurkan bedak, losyen, minyak, baju, time ibu siapkan Fawwaz pas mandi. Pastu kalau Fawwaz nak menyusu, laju jer dia tolong carikan nursing pillow kat ibu. Kalau Fawwaz nangis nak susu..
Firas akan...............................


Susukan Fawwaz dulu. Dah kerap kali ibu nampak Firas buat macam ni. Kadang tu lying position. Mungkin sebab dia nampak ibu akan susukan Fawwaz bila Fawwaz menangis. Dan itu juga yang ibu lakukan pada Firas dulu sampai sekarang. 

Tapi Firas ni cemburu kuat juga. Kalau Fawwaz tengah menyusu, dan dia juga nak menyusu, memang terpaksa tandem la time tu. Kadang tu, firas nak attention lebih time menyusu, dia akan tolak kepala Fawwaz, minta ibu susukan dia dulu.Tapi bila dia dah puas menyusu, laju jer dia tolak balik kepala Fawwaz kat B ibu. Macam kena paksa jer Fawwaz tu untuk menyusu.

Dari perlakuan Firas tu, ibu tahu Firas adalah penyokong susu ibu tegar. Tapi bukan Firas yer yang bagi susu, orang lelaki takde susu yer sayang. Suruh isteri Firas nanti. Kalau isteri Firas takmau menyusu, ibu akan tunjuk gambar ni, betapa Firas sangat menyokong penyusuan susu ibu.

Kesian Fawwaz kena paksa menyusu. Dah la abang Ngah ni bau ada masyam sikit.



 Adoi! Ini kerja abi la ni. Teringin nak anak perempuan. Ibu dok tidorkan Fawwaz dalam bilik, depa buat projek kat luar. Siap berlipstik lagi tu. 
Ibu harap Firas tak ubah pendirian kay. Firas Handzalah seorang pahlawan tau, setakat nak tolong ibu buat kerja dapur tu ibu tak kisah.

Buat abi, ibu tau abi nak sangat anak perempuan. Nanti kita cari petua untuk next project yer. Dapat anak pompuan, suka hatilah nak mekap anak tu macam mana. Ibu tak larang.


Saturday, August 20, 2011

20 Ramadhan - Hari terakhir berpantang

Lagi 10 hari saja lagi Ramadhan akan pergi meninggalkan kita. Maknanya sudah 20 hari ummat Islam menunaikan tanggungjawab terhadap Allah SWT. Ibu pun Alhamdulillah masuk hari ni, sudah 7 hari ibu berpuasa penuh. Dan hari ini juga hari ke 44 selepas bersalin. Maknanya hari ni hari terakhir pantang ibu (macam lah dia tu berpantang sangat).. Yeah! esok Merdeka.. Bukan merdeka apapun, tapi bolehlah nak makan itu ini.

Hmm.. 7 hari berpuasa.. Alhamdulillah berjalan lancar. Macam hari-hari puasa tahun sebelum -sebelum ni. Cuma hari ketiga hari tu ibu dan abi terlajak sahur. Bangun tengok jam dah pukul 5.43am. Imsak 5.44am.. Adoi! nama sempat nak makan dah ni. So, ibu just sempat makan kurma 5biji dan air suam semug. Vitamin pun tak sempat nak ambik. Tapi ibu tawakal, berdoa agar apa yang ibu minum. apa yang ibu makan dapat memberikan tenaga, air susu yang cukup buat anak ibu. Alhamdulillah, hari tu juga Fawwaz tidur agak lama dari biasa, minum pun tak sekerap biasa dan tidak meragam langsung. Mungkin dia faham keadaan ibu kot.Berjaya juga ibu berpuasa walapun bangun pagi tu terasa skit sakit tekak dan asyik bersin, macam nak kena selesema ataupun allergy rhinitis ibu kembali menyerang.

Kemudian hari ke4 pulak, tiba-tiba ibu rasa sakit satu badan, lenguh-lenguh satu badan dan badan seram sejuk jer. Ibu rasa sebab ibu tertidur separh badan atas lantai. Actually time tu ibu menyusukan Fawwaz. Fawwa tidur atas toto baby tu. So, ibu pun baring atas toto tu sekali. Makanya separuh badan ibu atas toto, manakala bahagian bawah dari peha ke hujung kaki atas lantai. Ibu pulak time tu tertidur sekali. Bangun nak solat Zohor, rasa sejuk sangat. Tu sebab orang tua tak bagi tidur atas lantai terutama perempuan dalam pantang. Ingat tak dapat nak habiskan puasa,Alhamdulillah, dapat juga berpuasa penuh hari tu.

Ibu takde amalkan makanan spesifik berpuasa kali ni. Kalau dulu meriah dengan ice blended kurma, air longan, soya bean yang merupakan milk booster ibu. Tapi kali ni mana boleh makan semua kat atas tu, sejuk maa.. pantang tu. Tapi ibu just amalkan kurma dan air kosong. Susu pun kadang jer minum, hari ni susu dah habih stok.

Makan macam biasa, ibu wajib makan nasi. Lauk pun ikut dan jer masak. Tapi sejak ibu start puasa ni abi demand nak buka makan tu, makan ni. Sebelum ni abi just makan yangsimple sebab dia tak seronok sebab ibu tak puasa sama dan banyak makanan tak boleh nak makan lagi. But bila ibu dah puasa, abi pun demand lah nak suruh buat karipap, gulai tulang, sup tulang, pulut kuning, rendang tok, rendang ayam.

So, tinggal lagi 9 hari lagi nak berpuasa. Semoga kita dapat manfaatkan 10 hari terakhir Ramadhan ini. Semoga kita dapat bertemu lagi Ramadhan tahun hadapan.

Friday, August 19, 2011

Khas untuk mereka yang bergelar suami dan bapa

Entry ni ibu buat kepada mereka yang bergelar bapa (ada ke bapa yang baca blog ibu yang tak glamer ni)

Banyak rungutan ibu dengar, ibu baca tentang suami yang tidak menyokong penyusuan susu ibu. Mereka sebenarnya bukan tidak menyokong isteri menyusu tetapi lebih kepada tidak menyokong isteri asyik dengan anak sehingga mengabaikan aktiviti lain. Itu kata mereka lah. Ibu ada terbaca tentang seorang suami meminta isterinya berhenti menyusu dengan alasan anak asyik nak melekap sehingga ibu mengabaikan rumah tangga. Sedangkan isterinya selesaikan segala kerja rumah, kemas rumah, basuh pinggan, basuh baju dsb. Dan isterinya juga bekerja,bukan surirumah sepenuh masa. Tapi yang tak bestnya, suaminya hanya goyang kaki, menyuruh isteri buat itu ini. Hai! tak fahamlah lelaki begini, tidak menghayati sunnah Rasulullah, tidak menghayati ajaran Islam dalam rumahtangga. Tahukah anda, tugas seorang isteri hanyalah melayan suami dan mengasuh anak. Suami perlu mengadakan pembantu untuk urusan rumahtangga jika mampu. Kalau tak mampu atau taknak (macam ibu, ibu tak suka pembantu sebab ganggu privasi), si suami perlulah ringan tulang membantu isteri membuat kerja rumah. tak perlu buat semua, sekadar tolong bersihkan rumah pun cukup. Dan paling penting, tolong isteri jagakan anak, maka isteri boleh fokus pada kerja-kerja rumah. Susah sangatkah nak tolong isteri jagakan anak.

Kat sini ibu share satu youtube untuk tontonan anda terutama kaum bapa.
kredit to Kak Kamariah kerana berkongsi youtube ini di FB
http://www.youtube.com/user/aimiasi

So touching kan?
Andainya semua suami dan bapa di luar sana berperanan sepertimana ditunjukkan dalam vc di atas, Insya Allah, anda tidak akan merungut tentang isteri anda. 

Lagi satu ibu nak tekankan, bonding anak bukan hanya dengan ibu, tapi juga untuk bapa. Kenapa ramai anak-anak rapat dengan ibu? Ini kerana ibu banyak luangkan masa dan ibu banyak skin contact dengan anak-anak. Ketahuilah belaian, skin contact amat penting dalam mengukuhkan bonding antara anak dan ibu bapa. Tapi berapa ramai bapa yang banyak buat skin contact dengan anak mereka terutama ketika bayi? 

Ibu nak share apa yang abi buat dengan anak-anak ibu. Sebab ibu nampak anak ibu sangat-sangat manja dengan abi. Terutama Firas, kalau ada abi, dia memang melekat bagai belangkas dengan abi, ibu pun dia tak peduli. Sejak baby, abi memang uruskan anak-anak, dari Farish, sampai ke Firas dan kini Fawwaz. Abi yang membantu kelahiran semua anak-anak ibu. Abi adalah orang pertama memegang anak-anak kami, kemudian baru ibu (sebenarnya ibu orang yang keberapa yang pegang anak, selepas abi, nurse, doktor ), abi yang azankan anak-anak . Bila discaj balik rumah, abi yang mandikan mereka, malah siapkan baby sehingga baby berpakaian.

Abi punya tabiat suka peluk baby sejak dalam pantang. Abi pulak jenis tak suka pakai baju kat rumah, so dia suka peluk, letak anak atas dada. dan kalau ibu ada hal macam nak gi mandi, makan atau ibu nak buat kerja (masak, basuh etc) abi akan jaga anak-anak. Dan kami berganti-ganti, kalau abang-abang perlukan ibu, abi akan jaga baby. Malah abi juga selalu tidurkan anak-anak. Boleh dikira berapa kali jer ibu tidurkan anak-anak ibu. Selebihnya abi yang tidurkan  Tidur pula berpeluk, kadang tu peluk 2,2 orang serentak (ibu pun tak boleh nak menyelit)

Dan hasilnya, memang ibu nampak anak-anak sangat rapat ngan abi. Langsung takde masalah kalau ibu tinggalkan pergi kursus. Dan terus terang ibu katakan, ibu lebih percayakan abi jaga anak-anak daripada hantar anak-anak ibu balik kampung dijaga oleh nenek mereka. Selalu pun kalau gi shopping, ibu yang relax sebab anak-anak akan ikut abi (tapi yang tak bestnya, ibu yang kena angkat barang). Bukan itu saja, abi juga menangguhkan pengajiannya semata-mata teringatkan anak. Tak boleh concentrate study katanya. Dan paling ibu nampak kalau anak demam atau sakit, abi yang lebih risau berbanding ibu, abi yang akan merawat mereka. Yerlah, abi kan lebih expert bab-bab rawatan ni berbanding ibu. Ibu pun kalau anak sakit, mesti consult ngan abi dulu nak bagi ubat apa.

Dan ibu percaya setiap ayah yang mencipta bonding dengan anak-anak mereka, kasih sayang anak terhadap ayah adalah sama kuat seperti sayang mereka kepada ibu. Anak-anak turut rapat dan mesra dengan ayah mereka. Sebab banyak kes sekarang ni berlaku, kerapkali ayah dipulaukan anak-anak bila ibu tiada, hantar ke rumah kebajikan dsb. Bila dikaji sejarah lampau, memang anak-anak menyimpan dendam, ayah tidak pernah mesra dengan anak-anak dsb. Walaubagaimanapun, ayah perlu dihormati, perlu dijaga sehingga akhir hayat mereka, tapi kita tak boleh nak duga hati mereka yang membuang bapa ini. Mungkin sejarah lampau yang pedih dengan insan bergelar bapa menyebabkan mereka bertindak diluar kewarasan.

Wednesday, August 17, 2011

My Cloth diapers journey

Ibu jarang bercerita tentang penggunaan cloth diapers kat sini. Bukan apa, ibu pun baru belajar guna CD ni. Baru-tak baru pun dah 2tahun lebih. Ketika Farish umur setahun lebih.
Lagipun ibu seganlah, sebab CD ibu yang biasa-biasa saja, semua average RM20-RM50 jer. 
So far ibu dah ada hampir 47keping CD. Ibu berCD untuk 2 orang, so memang kena ada stok lebih sikit la.
CD ibu semua pocket CD kecuali 2 econobum prefold dan 1 AIO. Teringin nak pakai AI2 dan flip dan juga yang jenis mahal-mahal sikit, tapi nantilah, tunggu dah takde apa ibu nak beli, ibu akan beli nanti.

Ini adalah separuh dari koleksi CD ibu. So far ibu ada jenama Coolababy, Babyland, Lunatots, Apple junior, Bamboolite, Happy flutes, Nice cloth diapers, econobum, Autumz, DyanaMP. apa lagi yer.. dah lupa pulak.

Time Firas dulu banyak yang plain ibu beli, time tu pun yang corak tak banyak pilihan. Time Fawwaz ni banyak pulak ibu beli yang bercorak, ibu suka jenis minky, nampak cute.lagipun inner dia kebanyakan suede, senang nak cuci. Ini pendapat ibulah.

Sebahagian koleksi CD ibu, yang lain ada kat ampaian dan dalam baldi
Ibu start berCD kat Fawwaz time 2 minggu. Bukan apa, baby kan kerap poo, pastu kalau pakai CD, letih tu nak membasuh. Lagipun selama ni ibu yang settlekan CD ni. Time pantang ibu guna flat napkin jer. 
Ni flat napkin yang ibu. Sekarang ni takyah nak pin, guna snappy jer. Hadiah kakak ibu dari bersalinkan Farish
Kenapa ibu guna napkin?
Orang kata renyah, tapi ibu suka sebab kurang risiko nak dapat rashes berbanding pakai dispo. 
Baby kerap poo, baru salin, dah poo balik, poo pun cair, nak taknak kena salin the whole CD or dispo.
Senang ibu nak kira berapa kerap lampin basah. So, boleh tahu baby cukup susu ke tak.
Nak basuh pun sempoi jer, since takdelah renyah sangat, ibu just soak dalam baldi dengan guna sabun yang sikit. masuk WM pun boleh, tak masuk WM pun takpa. Lagipun dia amat cepat kering walaupun tak masuk WM.

Pas 2 minggu, ibu dah sihat, dah boleh kerja lasak sikit, baby pun takdelah poo sekerap dulu dan poo pun takdelah cair sangat, so mudah nak uruskan CD.

Ni Fawwaz dengan salah satu CDnya. Jenama Apple Lady.
Untuk Fawwaz ibu tak beli langsung dispo. Time Firas dulu beli gak, guna awal-awal umur. Lagipun stok tak banyak, takut takdan nak rotate.

Untuk Fawwaz, ibu banyak dapat sample dari company dispo. Kat hospital pun time dischage, diorang akan bagi free gift berupa set mandian dan juga dispo diapers. Banyak tak banyak adalah juga free dispo for newborn dan saiz Z dalam 30 keping. Dah jadi 1 bundle dispo kan. Ibu guna time kat wad dan juga time travel. Ibu kan kerap balik kampung ketika arwah ayah sakit dan meninggal.

Okay, nanti ibu lapang ibu cerita pulak macam mana cara ibu guna dan jaga CD. Mohon juga otai-otai CD beri maklumbalas nanti yer. Kot tersalah info.


Monday, August 15, 2011

Hari pertama berpuasa tahun ini

Alhamdulillah, semalam di kala ummat Islam sudah mencapai 14hari berpuasa, ibu baru bermula untuk berpuasa.Selepas confirm darah nifas ibu betul-betul kering, ibu decide untuk terus berpuasa. Abi kata, tak payah lagilah tunggulah smapai habis pantang weekend ni. Tapi sayanglah pulak, lagipun ibu risau bab nak mengganti puasa nanti.

Berpuasa semasa masih berpantang dan menyusu memang bila difikirkan agak mencabar. Tapi ibu nak jadikan ianya satu experience supaya boleh dikongsi bersama rakan-rakan. Walaupun ada rukhsah untuk ibu menyusukan.

Semalam berpuasa, Alhamdulillah dapat disempurnakan. Lumrah ibu menyusu kerap rasa dahaga, nak-nak pula, semasa dlaam pantang ibu memang banyak minum air. Memang terasalah dahaga tu. Tapi mungkin sebab ibu hanya berada di rumah, so, ibu boleh banyak rehat, tidur dan layan internet, so kuranglah sikit terasa. Pas solat, baca Quran (memang tahu tak sempat nak habiskan, tapi ibu cuba sekurangnya separuh Alquran)

Cuma yang sedikit letih bila Fawwaz tiba-tiba meragam semalam. Tak tahu apa puncanya. Asyik nak berkepit jer. Boleh lak tu dia tak tidur dari kul 8pg sampai kul 1pm. So semalam pun ibu mandi dah dekat nak masuk Zohor. Malam pun dia meragam lagi. Dkat pukul 12am gak baru dia dapat tidur dengan betul. Ibu syak mungkin ibu ada makan benda yang kurang serasi dengannya kot. Tapi check perut takdelah kembung pun, tapi memang dia kerap menyusu, pastu kerap pulak termuak, banyak lak tu., ibu asyik kena salin baju ngan kain jer semalam. Ibu harap hari ni Fawwaz jangan dera ibu lagi yer.

Ibu decide untuk tidak mengepam time puasa ni. Lagipun pasraya ibu masih ada cuti sebulan lagi. Masih sempat nak buat stok. Sebelum ni pun memang ibu tak fokus nak buat stok time pantang. Kebanyakan stok ibu adalah selepas bekerja.

Apa yang ibu amalkan untuk kekal berpuasa. Macam biasa, makan nasi itu wajib. Makan kuih muih yang boleh dimakan. Makan kurma, minum air suam banyak. Sahur, makan nasi, minum susu+milo, makan kurma, minum air suam.

Harapnya ibu hanya tinggal puasa 13hari tu jer. Ya Allah, berikan aku tenaga untuk meneruskan ibadat kepadaMu.

Sunday, August 14, 2011

Entry Jiwang: Memori 14/08


14hb Ogos.... hmmm.. Sebenarnya tarikh ini ada sesuatu dalam kamus hidup ibu. Wah! ni kira nak mengimbau 14tahun yang lalu. 14/08/1997..
Time tu ibu baru 1st year kat uni. Waktu kat uni ibu terminat kat sorang mamat ni. Adoi! Biasalah zaman remaja kan, tipulah kalau takde admire-admire ni. Ibu punya minat kat mamat ni sampai kalau terselisih pun rasa blushing gitu. Kerap gak ibu dok usha mamat ni sampailah satu hari 14/08/1997.. mamat ni tegur ibu.. Adoi! mahu luruh jantungku.

So, tarikh itu ibu memang kenang. Yerlah, start tarikh tu, ibu dan mamat tu kerap bertegur sapa. So, dalam diary selalu jer tulis 1408.. sikit-sikit 1408. Kononnya kalau jadi ngan mamat tu, ibu nak celebrate everything 1408. Cheh! budak-budak kan time tu. Ibu pun time tu baru 19tahun. Tapi takde jodoh, mamat tu dah ada awek dan ibu pun frust....

Masa berganti sampailah ibu bekerja, sampailah ibu berjumpa seseorang (abi la itu)... Kawan punya kawan,couple punya couple sampailah satu hari ibu dapat sms dari abi


"jom kahwin"


Fuh! tetiba jer abi sms wording itu. Tapi time tu ibu tak rasa apa sebab abi memang jenis suka main-main, suka keluarkan kata-kata manis tak kiralah ngan ibu ker atau orang lain. Tapi rupanya kali ini abi memang maksudkannya.. So selepas berjumpa, berbincang dengan serius dan kata sepakat diperolehi, ibu macam biasa balik dengan perasaan berbunga-bunga.

Ibu macam biasa, semua nak tulis dalam diary. Bila start menulis ibu tulis tarikh kejadian tersebut
14/08/2006

Wah! Rupanya 1408 yang selama ini menjadi tarikh yang ibu idamkan rupanya hadir dari seseorang yang sebenarnya akan menjadi teman hidup ibu buat selama-lamanya.

So, 14/08 juga termasuk dalam tarikh-tarikh yang ibu akan celebrate.

Thursday, August 11, 2011

Rekreasi minda: Jom kenal kuih muih kita


Jom kenal kuih-kuih tradisi kita
(ibu dapat dari status FB kawan-kawan ibu)
Di samping itu ibu google kuih-kuih tu, kot-kot ada yang tak kenal


Kuih paling gangster= Lompat Tikam




Kuih paling sexy= Puteri Mandi



Kuih paling keji= Taik Itik



Kuih bajet cute= Cek Mek Molek



Kuih untuk awet muda= Seri Muka



Kuih paling alim= Kuih Ketayap



Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk



Kuih suka pukul= Kuih Lompang



Kuih dalam zoo= Badak Berendam



Kuih untuk Sam Polis Trafik= Kuih Sampreeeeettttt



Kuih yg bangun sendiri= Kuih Bangkit



Kuih org x mandi= Kuih Bau-lu



Kuih paling tenteram= Kuih Makmur




















Kuih paling lembap= Kuih Siput



Wednesday, August 10, 2011

Rentetan Kisah "Kehilangan En Ithnin suami Pn Salwa"

Seperti yang ibu telah tulis dalam entry ini dan ini, suami kepada Salwa telah selamat ditemui di masjid berdekatan rumah mereka. Ibu juga tertunggu-tunggu kisah disebalik kejadian itu.
Salwa dah tulis segalanya di dalam blog dia, boleh lawati blog Salwa cintahati.com. untuk kisah sebenar

Bila ibu baca, memang bergenang air mata ibu. Berat mata membaca, berat lagi bahu memikul.. Terbayang keadaan Salwa membawa 3orang anak mencari ayah mereka. Ibu terbayang membawa Farish, Firas dan Fawwaz naik kereta cari abi keliling taman, tak boleh nak bayangkan.

Tapi disebalik kejadian tersebut, banyak hikmah yang boleh kita renungkan.
Tentu ada hikmah kenapa mereka dipilih untuk melalui pengalaman tersebut. Hanya Allah sahaja yang mengetahui apa yang tersirat.


Tuesday, August 9, 2011

Fawwaz 1 bulan

Alhamdulillah, pejam celik,pejam celik, Fawwaz dah berusia sebulan semalam. Bila dah sebulan, kenalah bawa ke klinik kesihatan untuk check up dan kena inject pastu.

Perkembangan Fawwaz
Berat
lahir:: 3.24kg  1 bulan: 4.3kg

panjang
lahir : 51cm 1 bulan: 55cm

Pastu nurse check semua perkembangan yang terdapat dalam checklist. Alhamdulillah, semua perkembangan normal
Jom layan gambar-gambar Fawwaz

Nak minta didukunglah tu

Boringla tu asyik kena posing, tu dah start melalak

Debab tak saya

Breastfeeding Flashmob 2011

Bestnyer dok layan youtube tentang BF flashmob kat  KLCC. Kalaulah boleh join, sure best, dapat jumpa geng-geng. Jom layan.


Petikan dari TheVideographerz
Flashmob ini diadakan kerana beberapa insiden yang boleh dikatakan mennzalimi hak ibu menyusu yang berlaku di KLCC; di mana ada para ibu yang dihalau / ditegah untuk menyusu semasa berada dalam tempat tertutup seperti di surau/duduk di bench KLCCC walhal ia dilakukan secara sopan dan discreet

Breastfeeding perlu di tekankan sebagai suatu yang normal dan alami.

Adakah anda lebih sanggup baby anda disusukan dalam toilet jika anda sendiri tiada selera untuk makan di tempat kotor sebegitu?berbanding disusukan di tempat umum dalam keadaan aurat terpelihara?



Semoga usaha murni ibu-ibu menyusu Malaysia ini dapat memberi mesej yang jelas kepada awam tentang penyusuan susu ibu ini. 
Sememangnya penyusuan susu ibu adalah mudah dilakukan di mana-mana dan bila-bila masa.

P/S: Seronok tengok Dynaz yang sangat bersemangat bila bercerita tentang BF ni. Suka tengok Kak Kamariah dan Rita yang sangat-sangat bersemangat.
Paling seronok sebab tengok Salwa yang kembali ceria. Mungkin dah jumpa cinta hati dia yang hilang baru-baru ini.

Friday, August 5, 2011

Alhamdulillah, Cinta Hati Kawan Kita Selamat Ditemui

Bangun pagi ibu terus buka FB untuk tengok status kehilangan suami kawan ibu. Mendoakan menemui berita yang menggembirakan.
Dan Alhamdulillah, berkat bulan Ramadhan, suami Salwa selamat ditemui.
Ibu copy paste dari post Siti Al'Izzah dalam FB Rakan Ratuhati


.Alhamdulillah, syukur to ALLAH..genap 3 hari akhirnya suami saya ditemui oleh seorang sahabat di sebuah masjid yang terdahulunya sudah saya dan sahabat2 terdekat periksa untuk mencari, tapi tak berjumpa...suami saya sihat alhamdulillah, cuma dalam keadaan keliru sedikit (keliru dari sudut masa)...terima kasih kalian....saya mohon ALLAH ganjarkan anda dengan jutaan khayr wa ajrun kabir..

Terima kasih semua...saya sangat tersentuh dengan perhatian kalian yang sungguh saya tak duga.... T_T
terima kasih atas ukhuwwah dan sokongan dari kalian....inshaALLAH akan saya memorikan secara terperinci pada saluran yang tepat...

terbukti, bila kita bergantung harap hanya pada ALLAH....DIA akan cabut segala keresahan dan duka dalam sekelip mata...saya bersujud syukur atas kurniaan ini...Ramadhan ini adalah Ramadhan yang benar2 mentarbiyyah saya...

saya mahu bertemu dengan anda semua, saudara dan sahabat yang ALLAH limpahkan dengan rahmat mawaddah dan rahmah...semua ini anugerah ALLAH...kita tak pernah bertemu namun anda begitu empathy dengan saya....terima aksih....walaupun tak memadai...saya tetap perlu menyebutnya.
..

Alhamdulillah, buat Sal dan keluarga. Mungkin ada rahmat disebalik kejadian ini. Kami menanti cerita disebalik kejadian

Thursday, August 4, 2011

KELEBIHAN KURMA



Semalam di Wanita Hari Ini ada topik membincangkan tentang Khasiat kurma. Menarik. dan ibu ingin berkongsi dengan rakan-rakan ibu tentang buah 1000 khasiat ini.

Tajuk : Khasiat Kurma
Tetamu : Ustaz Mohd Fauzi b. Mustafa
             En .Khairul Amin - Pengedar Kurma (Al-fajr Sdn Bhd)

Isu-isu yang dikupas
Asal usul buah kurma
Rujuk Surah Ar-Rahman ayat 68 yang bermaksud " Di dalam syurga itu ada buah-buahan, ada phon-pohon kurma dan delima"
Maka kurma adalah buah dari syurga seperti juga Air Zam-zam yang berasal dari syurga.
Makanan yang datang dari syurga mempunyai 1001 khasiat.

Kurma menu terbaik
Menurut satu hadis nabi " makanan yang terbaik adalah kurma dan susu" (ibu tak perasan pulak periwayat hadis ini)
Menurut Ustaz Fauzi, semasa berpuasa, gula dalam makanan yang diambil semasa berpuasa hanya bertahan sleama 6jam sahaja. Maka, sebab itu kita akan merasa letih selepas 6jam. Disunatkan berbuka dengan buah kurma kerana kurma memberi tenaga dengan segera.
Gula dalam makanan lain, akan bertukar menjadi tenaga selepas diproses dalam badan selepas 2-3 jam. Tetapi kurma hanya mengambil beberapa minit sahaja untuk bertukar menjadi tenaga.

Khasiat kurma
Menurut Ustaz Fauzi, kurma ini mempunyai seakan-akan hormon. 2 hormon yang dimaksudkan adalah hormon oksitosin dan estrogen.
Kurma dikatakan mempunyai hormon oksitosin kerana
1. Ianya membantu proses kelahiran
2. Mengurangkan pendarahan dan membantu melancarkan darah nifas
3. membanyakkan pengeluaran susu
4. Melembutkan hati - untuk anak dan ibu bapa
5. Membakar dan menyemarakkan kasih sayang

Estrogen
1 membantu pembinaan tulang
2. mengekalkan struktur payudara
3. menyihatkan kulit, otak, urat saraf
(kiranya untuk kesihatan fizikal)
Kajian di atas dilakukan oleh Saintis yang bernama Jamil Al-Qudsi (kalau tak silap ibu)

Kurma juga dapat membantu mencegah kanser.
Ada satu kajian dilakukan di Gurun Sahara dan didapati penduduk di situ kurang mengalami masalah kanser dan di dapati  rata-rata penduduk di situ menanam kurma dan memakannya. Ini kerana di dalam kurma terdapat mineral selenium dan magnesium yang berupaya mencegah kanser.

Sebenarnya dalam kurma itu sendiri banyak vitamin dan mineral antaranya glukosa, zat besi Vitamin A, Vitamin B, potasium, kalsium, kalium, Riboflavin dan macam-macam lagi (boleh google untuk tengok kandungan kurma)

Banyak hadis juga menceritakan tentang khasiat kurma
Abu Abdillah berkata: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu syaitan".
Menurut Ustaz Fauzi, kurma yang dimaksudkan adalah kurma Ajwa. Sebab tu harga kurma Ajwa sangat mahal kira-kira RM100/kg.


Dan Rasululullah juga pernah bersabda " rumah yang tidak mempunyai kurma, umpama rumah yang tiada makanan"


Boleh tonton WHI di tonton.com


p/s: ibu memang suka kurma, dulu makan time puasa jer, sejak berkahwin dan mengandung dan selepas tu menyusu, ibu memang amalkan kurma. Walaupun tidaklah konsisten makan tiap-tiap hari kecuali bulan puasa.

Related Posts with Thumbnails