ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Wednesday, January 27, 2010

Kenduri akikah Farish dan Firas

Pada 16hb Januari lepas, ibu dan abi selamat melaksanakan akikah buat kedua-dua putera ibu. Walaupun budget ala kadar jer, Alhamdulillah, meriah gak kenduri. Sampaikan lauk memang ngam2 jer.

First time uruskan kenduri sendiri, memang kelam kabut ibu dan abi. Dengan takde perancangan budget, kami berserah jer. Dan Alhamdulillah walaupun budget kami just around RM3k, majlis sempurna jugak.

Mula-mula ingat nak buat 2 ekor kambing dan dua tumpuk lembu.. tapi takutla ramai tak makan kambing, so kami just buat 1 ekor kambing dan 2 tumpuk lembu. 2 tumpuk lembu tu untuk Farish dan seekor kambung untuk Firas.. Insya Allah kalau ibu dan abi ada rezeki lagi, kami akan lengkapkan bahagian Firas yer.

 

Inilah kambing akikah Firas.. Cool jer Firas atas dia, tapi bila letak abang Farish, melalak abang Farish.

Menu kenduri adalah kambing masak kurma, daging masak kicap, gulai ikan talang, ikan kering goreng, sambal belacan dan ulam-ulaman.

Paling awal habis adalah daging masak kicap tu, kurma daging pun ramai kata sedap.. Alhamdulillah, habis semua lauk.

Time kenduri tu pun ibu buat berendoi, saja seronok2.. tapi Firas jer naik sebab Farish naik dah melendut spring buai tu. Majlis berendoi disempurnakan oleh kumpulan Marhaban (ibu dah lupa nama dia), tapi diketuai oleh PPK Saodah.

 

Kumpulan berendoi sedang menyumbangkan suara masing-masing

 

Ibu sedang mendodoikan Firas sambil cuba mengikut lagu berendoi (aduih! ibu tak tahu liriklah)

 

Sopan dan ayu ibu gitu..

Jangan tak tahu baju oren yang ibu pakai ni adalah baju time ibu tunang ngan abi dulu.. Muat tu.. Dah kurusla ibu kan

 

Firas dari start berendoi pukul 12pm sampai kul 3pm dia tido tak jaga2. Nasib baik ibu dah pakaikan CD with 2 inserts.

Time kenduri kamera kat adik ipar ibu.. Dia plak sibuk tolong orang angkut lauk, buat air, so takde gambar sgt nak post kat sini..

Kesian Farish, depa tak amik pun gambar anak ibu.. Dahla siap berbaju Melayu bersampin bagai tu..

Dan malamnya...semuanya penat keletihan.



3 comments:

  1. majlis nampak meriah....
    ibu firas dah kurus? wah! seronoknya...

    ReplyDelete
  2. Fiza, Alhamdulillah berat dah dapat berat sebelum mengandung.

    Zakiah, kan binatang akikah tu diumpamakan tunggangan ke syurga. Tu yang praktis tu.

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails