ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Friday, September 3, 2010

Farish 2 tahun 5 bulan, Firas 10 bulan

Dah lama tak buat entry tentang 2 orang buah hati ibu ni.. Lagipun dah lama tak update blog. bulan puasa ni jarang ada masa nak melekat depan laptop. Lagipun 2 hero ibu ni asyik merap jer..

tak banyak sangat perkembangan nak diceritakan... Gambar pun dah lama tak ambik, tu yang tak update tu..

Farish sekarang
- dah consistent guna tangan kanan untuk makan.. No more tangan kiri untuk menyuap.
- Tengah toilet train, tapi ibu yang tak consistent. Asala nak masuk 2 jam, Firas dah mengantuk la, merap la, ibu terpaksa pakaikan balik pampers kat Farish. Pernah Farish terkucil atas kerusi depan lappy sebab asyik tengok you-tube Upin ipin.
- banyak bertanya... soalan favourite
" abi mana?" dan lepas tu abih seisi keluarga, sepupu sepapat dia dia tanya "mana?"
"ibu buat apa ibu?" dan akan berulang-ulanglah soalan itu sampai ibu boring nak jawab, pastu pergi kacau abi pulak "abi buat apa abi?".. berulang-ulang lagi sampai abi pun boring nak jawab.
(sesekali ibu teringat iklan raya tahun lepas.. "burung apa?", "burung murai..")
- dah pandai pilih nak pakai baju apa.. sekarang ni pakai baju kena tanya dulu, baju mana satu nak pakai.(favourite baju: Upin-ipin, ultraman, spongebob)
- boleh diharap jaga adik ketika ibu tengah mandi aor tengah masak.. tapi kadang tu kena lepuk gak Firas.
- masih tak wean BF lagi. Dan makin kerap la tu. Kalau adik dekat 4 jam sekali.. Farish 1/2 jam sekali.. Letihla ibu.
- masih jeles ngan abi kalau abi dok dekat dengan ibu.
- pantang jumpa bedak... habislah jadi tepung gomak badan dia.

Dah jadi hantu bedak dah..

makan suap sendiri. Dah lama rasanya ibu tak suap Farish

Bapa borek, anak rintik

Firas pulak
- sekarang ni sedang belajar berdiri sendiri. Dah boleh berdiri tanpa bantuan dalam 15saat.
- sangat laju merangkak, kejap jer dah hilang.
- sekarang nampak lebih suka meniti dinding.. proses nak berjalan la tu.
-sangat pantang jumpa kerusi dan bakul baju, confirm jadi stepper dia (jimat ibu, tak payah beli walking aid)
-duplicate banyak perangai Farish.. kuat cemburu especially kalau Farish dok manja2 ngan ibu.
- ketawa terbahak-bahak especially kalau dengan Farish. Apa saja perbuatan Farish buat, mesti gelak terbahak-bahak punya.
- bersuara macho, tak macam Farish yang bersuara manja.


walker Firas, bakul baju ibu dan kerusi
sempat posing lagi

suka buat muka lawak

suka gelak besar, tapi gigi tak tumbuh lagi


Buah hati ibu dan abi..

5 comments:

  1. Alahai..encem nya buah hati ibu ni...

    ReplyDelete
  2. Orang selalu kata muka duplicate adik abang..cuma adik gelap sikit

    ReplyDelete
  3. waaa apa jd dgn sampai rupa tepung gomak tu.

    adik dia manis skit aaa. abg encem.

    ReplyDelete
  4. waaaaaaa..bestnya baca perkembangan anak2 hana la ni...mmmm, makin aktif n ceria kan...

    ReplyDelete
  5. Zakiah, itu kes abi dera. geram sangat suka main bedak.. main bedak tu sebotol sampai puas..

    Ayu, journey Hariz dan Daniel pun besh gak..
    anak jantan, memang jenis lasak..

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails