ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Saturday, May 31, 2014

#Throwback: Menanti Saat Itu (episod 1)

Sejak mendapat berita ibu pregnant dan mengetahui bahawa EDD ibu 4 Jun 2014, ibu selalu berdoa anak ibu keluar awal sedikit iatu dalam bulan Mei. Tak kisahlah 31 Mei sekalipun. Kenapa Mei?
Sebab ibu kalau boleh biarlah dalam satu bulan tu tiada double celebration. Bulan Jun pulak ibu&abi anniversary, taknak clash la. Biar tiap bulan tu ada saja celebration.

Then bila masa makin hampir, ibu selalu berdoa agar anak ibu dilahirkan sekitar akhir bulan Mei, lagi bagus kalau jatuh hari Israk Mikraj. Abi pulak nak bulan 6, taktaulah reason apa, dia kata, biarlah lahir bulan 6.
Tapi ibu nak juga bulan 5.

27 Mei 2014, hari Israk Mikraj yang juga hari cuti bagi negeri Kedah. Masih tiada sebarang tanda untuk melahirkan. Masih aktif macam biasa. Abi pulak oncall, kes nonstop dari pagi. Abi sempat balik hantar tulang untuk dimasak gulai tulang. So, menu hari tu gulai tulang.

Petangnya pulak, entah kenapa teringin pulak nak makan buah melaka. Ibu sebenarnya tak pernah buat buah melaka, tapi, sebab teringin punya pasal, google jer resepi dan siap juga.

Sehingga malam, masih tiada tanda juga. Pasrah jer lah bahawa takde rezeki untuk mendapat anak pada hari Israk Mikraj.

Abi pulak heavy oncall hari tu. Sehingga pukul 11.30pm, abi baru dapat balik rumah. Ibu dah tidur time tu dengan 3 boboiboys. Bila abi balik, ibu terus pindah masuk bilik ibu & abi. Abi masih melayan dinner kat dapur.

Pukul 12.30am, abi masuk tidur, waktu itu ibu ada terasa mild contraction. Ibu cakap ngan abi, ada rasa contraction, tapi tak sakit. Abi tanya, nak bersalin dah ka? Belumlah, takde show apa-apa pun.

Kebiasaan anak-anak terdahulu, akan ada show (lendir dan darah) dan diikuti contraction yang kuat. Kali ni just mild contraction, ibu punya instinct, lamabt lagi ni ataupun macam time Fawwaz dulu, setiap malam rasa contraction kuat, tapi esoknya hilang sehingga terlebih hari.

Time tu contraction ringan berlaku setiap 15minit. Mata tak mengantuk, melayan berborak dengan abi. Sambil tu abi urut belakang untuk ringankan sakit belakang. Abi tanya lagi, nak gi hospital ka? Ibu cakap, boleh tahan sampai subuh ni. Berdasarkan pengalaman, kalau rasa contraction macam ni, 6-7 8 jam lagilah. Dah le takde sebarang show lagi.

Masuk pukul 1.00am, contraction makin kerap, hampir setiap 10minit. Abi suruh standby, tapi ibu kata, belum lagi sebab takde show dan contraction pulak tak sakit. Boleh tahan sampai subuh. Lagipun tengah malam ni nak hantar mana boboiboy kuasa 3 ibu tu?

Baru nak pejamkan mata, mula terasa contraction yang makin kerap, consistent setiap 5 minit. Aik! macam pelik pulak. walaupun tak kuat, tapi kekerapan tu yang buat risau.

Abi tanya, nak gi hospital ka? Ibu pulak masih berbelah bagi sebab tak berapa sakit, takde show. takut nanti gi hospital, check bukaan OS bawah 3cm, kena balik rumah balik.. Yang tu paling tak suka.

Pastu lagi satu masalah, mana nak letak boboiboys kuasa 3 ibu ni. Dahla pukul 2pagi. try call pengasuh, tak berjawab (dan yang sebenarnya kami tersalah dail no orang lain (tak delete no lama pengasuh))..
Time ni ibu lebih risaukan boboiboy kuasa 3 ibu berbanding diri ibu. Last-last cakap ngan abi, kita terjah sajalah rumah pengasuh.

.......bersambung...

No comments:

Post a Comment

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails