Nampak tak perbezaan antara susu ibu dan susu tiruan.. Susu tiruan hanya mempunyai 50% jer dari kandungan susu ibu..
Dan ini ibu copy paste dari satu forum yang ibu jumpa'
khasiat susu ibu...
Lemak
* Kaya dengan agen pembentukan otak iaitu omega 3 dikenali sebagai DHA dan AA.
* Telah diubahsuai secara automatik untuk menepati keperluan bayi.
* Kaya dengan kolestrol.
* Kadar penyerapan yang hampir sempurna.
* Mengandungi lemak yang membantu proses penghadaman yang dikenali 'lipase'
Protein
* Dadih yang terhasil lebih lembut dan mudah dihadamkan.
* Kadar penyerapan yang hampir sempurna, lebih tinggi dalam susu yang dihasilkan oleh ibu yang bersalin awal.
* 'Lactoferrin' untuk kesihatan usus.
* Kaya dengan protein yang membantu dalam pembentukan otak dan tubuh.
* Kaya dalam faktor tumbesaran.
Karbohidrat
* Kaya dengan laktosa.
* Kaya dengan 'oligosaccharides' yang membantu kesihatan usus
Penggalak sistem imun
* Banyak dalam sistem darah putih dan berjuta dalam setiap penyusuan.
* Kaya dengan immunoglobulin.
Vitamin & mineral
* Lebih mudah menyerap terutamanya besi, zink dan kalsium.
* Besi akan diserap di antara 50-75%.
* Mengandungi lebih banyak selenium (anti-oksida).
Hormon & enzim
* Kaya dengan enzim penghadaman seperti lipase dan amylase.
* Juga kaya dengan pelbagai hormon lain seperti thyroid, prolaktin, oxytocin dan banyak lagi.
* Pelbagai bergantung kepada diet ibu.
suka info ni..
ReplyDelete=) thanks.
luv this info.tq
ReplyDelete