ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Thursday, June 5, 2014

PENJAGAAN MESRA IBU



Apa itu Penjagaan Mesra Ibu?

Penjagaan Mesra ibu adalah satu lagu program hospital KKM untuk ibu-ibu yang bakal bersalin.
Kalau dulu kita ada Husband Friendly, sekarang dah diluaskan kepada Mother friendly Care.

Ibu tak pasti hospital mana yang ada perkhidmatan ini. Tapi hospital-hospital KKM yang baru Insya Allah ada.
Di Kedah, Hospital Sultanah Bahiyah dan Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani ada perkhidmatan ini.

Kenapa Mesti mesra ibu?
Kalau kita tengok labour room sekarang, ibu akan diminta berbaring, dipasang CTG, kalau sakit,diberi ubat penahan sakit. Keadaan seperti ini memang sangat tidak selesa buat ibu.
Ibu sendiri dah mengalami 3 kali bersalin. Tak bebas sebab pergerakan kita terhad, hatta nak kencign pun kena buang atas tilam (di dalam bekas khas)
Ini yang menyebabkan ibu-ibu tak selesa berada dalam labour room. Bila berbaring terlalu lama, boleh menyebabkan fetal distress, juga proses kelahiran juga menjadi lambat.
Sebab itu diperkenalkan penjagaan mesra ibu yang mirip kepada natural birth.

Jom kita tengok apakah yang dikatakan Penjagaan Mesra ibu.
(Slide ini ibu snap time ceramah tentang Penjagaan Mesra Ibu ketika Hari Penyusuan Susu ibu, Mac lalu)

1. IBU DIGALAKKAN MEMPUNYAI PENEMAN KETIKA BERSALIN
Ibu boleh pilih sesiapa untuk temankan dalam labour room. Tugas peneman sebagai perangsang, boleh juga mengurut-ngurut ibu yang berada dalam fasa kesakitan. 

2. IBU BOLEH MAKAN DAN MINUM KETIKA PROSES KELAHIRAN

Ibu boleh makan dan minum. Kalau kat HSB disediakan biskut dan air milo. Makan pun bukan makan yang sedap-sedap dan berat. Cukuplah sekadar untuk hilangkan dahaga dan beri tenaga. 

3. IBU BOLEH BERGERAK DAN BERJALAN KETIKA MELALUI PROSES KELAHIRAN DAN BOLEH MEMILIH POSISI KELAHIRAN YANG DIINGINI

Ini yang best. Biasanya labour room kena baring jer.. yang ni ibu-ibu boleh bergerak. Ibu hari tu, siap duduk atas sofa empuk, melayan contraction. Nak jadi macam kucing nak beranak pun boleh, ke hulu ke hilir, nak mencangkung ka, nak berguling pun boleh (tapi bilik kat HSB tu, takleh nak berguling, banyak barang)

4. IBU DIGALAKKAN MENGGUNAKAN KAEDAH PENAHAN SAKIT TANPA UBAT-UBATAN

No painkiller. Kalau boleh cubalah bersalin tanpa painkiller. Nikmat bersalin tu Masya Allah, tak ternilai. Ibu pernah bersalin dengan bantuan painkiller. Kita tak begitu alert dan sebenarnya melambatkan proses kelahiran. Tapi sebelum tu, kena bekalkan diri dengan kaedah-kaedah menenangkan diri (boel hrefer post ibu sebelum ni)

5 MENGELAKKAN PENGGUNAAN SECARA RUTIN KAEDAH INVASIF SEPERTI EPISIOTOMI, MEMECAHKAN SELAPUT KETUBAN, INDUCE DAN PEMBEDAHAN

That's what we call natural birth. Bayi dilahirkan tanpa sebarang bantuan semasa bersalin.
Hmm... Dah faham tentang Penjagaan Mesra Ibu?
Pendapat ibu, bagi ibu-ibu yang mahukan penjagaan mesra ibu ni, kena cari ilmu tentang natural birth. Insya Allah, proses kelahiran bukanlah sesuatu yang menyakitkan.

Ibu rasa perbezaan bila bersalin menggunakan natural birth vs assistive birth.

Nak tahu tentang natural birth? Ibu bolehlah story sikit-sikit. Tapi lebih baik kalau dapat cari guru yang lebih arif.

1 comment:

  1. Hello Blogger!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails