ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Monday, June 2, 2014

Petua Mudahnya Bersalin

Bila orang baca dan mendengar kisah ibu melahirkan Fayyadh  ini, semua orang kata, senangnya bersalin, tak kurang juga yang minta petua mudahnya bersalin.

Terus terang ibu tak ada petua atau amalan spesifik untuk itu. Semuanya adalah anugerah Allah.
Sama ada, memang kali ni tak sakit, ataupun threshold sakit ibu tinggi, maknanya ibu jenis tahan sakit.
Apapun ibu share juga amalan yang ibu buat sepanjang tempoh mengandung dan juga ketika hampir bersalin.

Mengandung kali ni, macam yang sebelum-sebelum ni juga. Tiada alahan (tiada wek wek) sehingga ramai tak sedarpun ibu mengandung. Lagipun ibu dan abi memang jenis tak suka nak kecoh pasal mengandung sama ada di alam nyata, apatah lagi alam maya. Sebab tu memang ibu tak pernah post pasal ibu mengandung di FB.

Ibu just amalkan gaya hidup sihat dan aktif. Letih tu biasalah. Balik kerja tu melepetla juga. kadang-kadang tertidur gak sementara nak tunggu maghrib tu. Tapi pada kebanyakan masa, ibu aktifkan diri. 1st trimester, ibu melancong ke Bandung. Alhamdulillah, sihat sepanjang berada di sana. Langsung tak letih.
Sepanjang tempoh mengandung juga banyak event berlaku. Renovate rumah yang memerlukan ibu kena mengemas,sebagainya. Kenduri sunat anak-anak teruna ibu (kenduri yang ibu dan abi handle segalanya) dan juga mengandung kali ni suka sangat berada di dapur. Tak caya, tengok jerlah post ibu kt FB, penuh dengan makanan je. Sebab tu ramai kata kali ni perempuan, tapi naluri ibu, dan juga result scan termasuk 3d scan dah confirm boy pun.

Pemakanan ibu..
Kali ni terus terang ibu cakap, ibu tak ambik supplement seperti sebelum ni. Kalau sebelum ni ibu memang ambik obimin, kali ni entah kenapa tak ambik supplement sebab gynae yang check ibu kata, since result darah ibu cantik, Hb normal, selera normal, tak perlu supplement pun tak pa. Just awal-awal mengandung tu jer dia advice ambik folic asid.
So, ibu just amalkan pemakanan sunnah, minum susu kambing, kurma, madu, kismis, jus delima, di samping itu ibu ambik Qaseh Gold Adinda ( ibu bukan duta dan seller yer).
Makanan berasakan sunnah yang ibu amalkan time preggy kecuali cuka kurma

Ihsan google


































Makan pun takde pantang-pantang. Bantai jer semua. Takdelah taksub dengan certain-certain makanan, minuman. Mana ada depan mata,ibu makan. Cuma dekat hujung-hujung kehamilan tu ibu craving makanan manis. Tu yang asyik buat kek, kuih muih manis. Fuh! nasib baik urin normal.

Exercise
Alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung tu takde problem. Berat pun tak naik mencanak macam selalu. Amazing boleh jalan catwalk sampai due.. kalau tak dulu memang jalan cam panda, lembab dan mengengkang dah bila masuk 8bulan.
Kaki pun start membengkak time 37weeks, compared sebelum ni 7 bulan dah bengkak. Mungkin juga sebab buat kerja, banyak berjalan.
Dan juga kali ni ibu kurang mengalami cramp time malam. Kalau dulu, hampir setiap malam, kali ni jarang-jarang. Ada la jugak sekali sekala yang terpaksa minta bantuan abi, tapi tak sekerap dulu.
Bila masuk minggu ke 35, ibu banyak buat exercise squat (mengangkang), exercise untuk memudahkan bersalin.
Jangan lupa juga buat perinial massage untuk mengurangkan koyakan time bersalin.

Amalan rohani
Bab ni paling penting. Mengandung adalah satu rezeki dari Allah. Wajib kita syukuri kepada Allah. Ibu jenis manusia yang lalai. Biasalah, kalau bukan bulan puasa, baca quran tu sekali sehari la maximum.. Tapi bila mengandung ni, kena lebih dekatkan diri kepada Allah. Alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung ibu berjaya khatam quran 2kali (lama kan, 9 bulan baru khatam).. Dan pada bulan terakhir ibu lebihkan baca surah Maryam, Al-Kahfi, Luqman serta wirid-wirid yang disunatkan.

Nak memudahkan, ibu download apps doa dan wirid ibu mengandung. Mana-mana dan bila-bila pun boleh baca.



Serta, buku comel ibu ni. Ibu beli time mengandungkan Fawwaz. Yang ni ibu start baca bila masuk 37weeks sehingga saat melahirkan.. Memang doa dan wirid-wirid yang disarankan membantu ibu mengharungi proses kesakitan dan kelahiran.


Semoga beberapa tips ini dapat membantu para ibu untuk menghadapi saat kelahiran.

1 comment:

  1. Tahniah! Alhamdulillah.. Allah permudahkan segalanya. 4 hero ye.. adik saya pun dalam pantang juga ni. Anak ke-4 juga tapi semuanya gegirl.. In sha Allah, pasti ada baiknya..

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails