ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Monday, December 28, 2009

Berapa lama susu ibu tahan

Berapa lama perahan susu ibu tahan yer?

Ada banyak situasinya. Kena faham betul2 supaya susu yang diperah akan kekal khasiat dan kualitinya.

Susu yang baru diperah:

tahan selama 4 jam dalam suhu bilik 

Biasanya aku tak biar sampai 4 jam. Letak kat luar kejap, pastu terus masuk fridge.

Tahan sehingga 8 jam dalam bilik ber aircond

Walau bilik kerja aku sejuk gila, paling lama aku biar kat suhu bilik adalah 2 jam sebelum dipindah masuk ke fridge

tahan sehingga 12jam di dalam cooler box

Mesti kena support dgn icepack/brite ice yang banyak.


Susu yang dimasukkan dalam fridge

Tahan sehingga 4 hari di bahagian fridge bawah

Ketahanan 4 hari ni adalah pada bahagian paling dalam dan berdekatan ngan freezer.

Kalau letak pada bahagian tepi tahan 2 hari jer.

Aku biasa paling lama pun 2 hari jer dalam fridge.


Susu yang dibekukan

Peti ais 1 pintu : 2 minggu

Peti ais 2 pintu : 3 bulan'

Deep freezer/chest freezer : 6 bulan (sebenarnya lebih tapi WABA state just 6 months to maintain the nutrient)


Susu beku yang dicairkan

Mesti digunakan dalam tempoh 24 jam dari masa selepas cair


Susu yang dipanaskan

Mesti dihabiskan dalam tempoh 1 jam


Seandainya diberi fresh EBM dan masih ada baki susu, susu tersebut boleh disimpan semula ke dalam fridge untuk penyusuan berikutnya.

Susu yang telah dipanaskan tidak boleh dibekukan semula.

Elakkan untuk memanaskan susu berulang kali. Ini akan mengurangkan khasiat di dalamnya.


Bagaimana nak tahu susu itu masih elok atau tidak?

Biasakan diri untuk merasa susu yang baru diperah.

Dan adalah normal susu yang disimpan di dalam fridge atau tempat beku berbau tengit sekiranya diletak berhampiran bahan mentah seperti daging/ikan/ayam.


4 comments:

  1. hye!.. plz do vote for me @ http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest no.3 ANNURAIN tq :)

    ReplyDelete
  2. jom join cutest & stylish baby contest...
    http://littleposhykidzshoppe.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. tq for info.. http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails