Kali ni ibu nak share macam mana ibu sediakan makanan untuk Firas. Sekarang Firas baru seminggu start solid food. Dan ibu memang masak sendiri bubur untuk Firas. Seperti susu ibu, makanan juga ibu takmau yang fast food @ process food punya macam Nestum, ibu lebih suka masak sendiri. Biar anak2 ibu makan air tangan ibu.
Sekarang ni firas hanya makan bubur yang ditapis dahulu. Untuk memudahkan ibu,ibu blend halus beras tu dengan pengisar kering. simpan dalam tupperware.
Untuk bilis pulak, ibu pilih bilis jepun. Abi kata bilis jepun ni kurang masin. Bilis jepun ni halus-halus.
Ini rupa bilis jepun yang ibu baru beli. Dia halus dan warna putih.
Basuh bilis berkali2 untuk kurangkan rasa masinnya. kemudian goreng sangai (goreng tanpa minyak) sehingga betul2 kering. Kena make sure kerig betul2 sebab kita nak buat stok. Kalau lembab nanti bilis cepat rosak.
Ini rupa bilis yang siap digoreng.. masih dalam kuali lagi.
Kemudian blend halus dengan pengisar kering jugak.. Simpan dalam tupperware (atau tipuware).
Ini rupa bils yang siap diblend.
Tupperware atas, stok bilis.
Tupperware bawah stok beras halus..
salam kak..nak tny, beras tu dibasuh siap2 sebelum blend atau bila nk masak nnt baru basuh?
ReplyDeleteSalam kak, masa nak guna beras halus tu baru masak atas api or bole campur ngan air masak aje? tak paham la..?
ReplyDeletemummy-aulia,
ReplyDeleteberas tu saya tak basuh dulu. terus blend. bila nak masak, baru basuh. selalu basuh atas penapis supaya serbuk dia tak jatuh.
Omeng,
Masak atas api.. campur ngan air masak tak masak nanti.
slam kak..saya nk tyer...bilis yg digrg blend x tercekik ke baby mkn..kan bilis ni ader tajam2 ckit?cmner ekk akak campurkan bilis dlm bubur tu?
ReplyDeletesy penah bagi idea kt mak sy blis bilis ltk dlm bubur ank tapi mak kate tkt tercekik...
cmner kak?
Pilih bilis yang dah siap kopek atau bilis yang kecik-kecik. tajam-tajam tu sebab tulang. Bila goreng dan blend memang jadi halus.
ReplyDeleteSo far, tak pernah tercekik lagi.
Akak selalu tabur jer atas bubur.