ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Thursday, August 12, 2010

1 hari berlalu sudah

Alhamdulillah,
Berjaya juga mengharungi ramadhan hari pertama dengan jayanya.. Macam mana dengan ibu-ibu semua?

Actually, untuk tahun ni ibu sempat puasa sunat 2x jer time bulan Rejab dan Syaaban. So tak cukup latihan la sangat. Lagipun takde posa nak berganti.

Sejak kelmarin, ibu balik rumah mertua.. Memang tradisi hari pertama puasa balik rumah MIL buka puasa ramai-ramai. Tapi kali ini ibu balik untuk bersahur sekali pada hari pertama.

Alhamdulillah, dapat juga ibu buat terawih di masjid. Farish dan Firas tinggal kejap dengan nenek. Kalau kat rumah ibu susah sikitlah nak join terawih berjemaah.. Kena buat kat rumah sajalah.

Sahur semalam, ibu makan nasi dengan sambal tumis ikan sardin, sup kaki ayam (ibu suka sangat kaki ayam ni), telur goreng dan telur masin. Minum air kosong jer (sebab kat rumah MIL ada kopi ngan teh jer).
Dekat-dekat nak imsak, ibu minum segelas air kosong dan baca surah Al-Kauthar.

Alhamdulillah, even tandem nursing, rasa bertenaga walaupun sepanjang pagi tu, temankan abi gi mancing kat sungai rumah arwah nenek abi. Tengah panas lagi tu.

Berbuka semalam mewah sikit. Ikan bakar 2 ekor, asam pedas ikan puyu, kerang rebus, nasi ulam, murtabak dan bermacam-macam jenis air yang diborong oleh adik-adik ipar ibu kat pasar Ramadhan.

Ibu jenis berbuka dengan kurma, minum air, dan sedikit kuih dulu. Berhenti, sembahyang Maghrib dulu dan baru makan makanan berat lepas tu.

Semalam ibu bercuti kerana Kedah memang cuti pada 1st Ramadhan. Hari ini ibu masuk kerja, bermulalah sesi mengepam.. nanti ibu update.

Pagi ni sahur dengan aam pedas puyu, kerang rebus (balance berbuka), telur goreng dan ikan pekasam goreng. Air pula milo + oat. Dan tak lupa juga sebelum insak, minum segelas air dan baca surah Al-Kauthar.

Selamat mengharungi ibadah puasa buat semua ibu-ibu yang ibu sayangi.

No comments:

Post a Comment

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails