ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Tuesday, August 17, 2010

Breastfeeding dan kedatangan haid

Antara kerisauan ibu2 menyusu adalah kedatangan haid. Sejauhmana haid mengganggu breastfeeding anda?

Ibu-ibu yang mengamalkan breastfeeding lazimnya akan datang haid sedikit lewat berbanding ibu2 yang tidak BF. Namun begitu ada segelintir ibu2 walaupun mengamalkan exclusive BF tetapi haid mereka datang seawal selepas habis pantang. Semua itu bergantung kepada kadar hormon dalam individu.

Haid selepas bersalin lazimnya datang atas beberapa faktor
1-berapa kerapkah bayi menyusu?
(makin jarang menyusu, makin tinggi kebarangkalian untuk kembali haid)
2-berapa kerap bayi menyusu menggunakan botol?
(kekurangan rangsangan dari hisapan bayi di payudara menyumbang ke arah kembali haid)
3- adakah bayi menghisap puting tiruan?
(puting tiruan menyebabkan bayi kurang menyusu kerana selesa)
4- berapa lama bayi tidur pada waktu malam?
(lebih panjang bayi tidur, kurangnya pengeluaran susu (expressed milk), tinggi kebarangkalian untuk kembali haid)
5- adakah bayi telah diperkenalkan dengan makanan pejal?
(start solid food, bayi akan kurang menyusu sebab dah kenyang)

Apabila perkara di atas berlaku, kebarangkalian untuk datang haid adalah tinggi.
(Ibu rasa ibu mengalami perkara 1,4 & 5)

Bagaimana produksi susu ibu semasa kedatangan haid?
Ketika haid, berlakunya ketidakseimbangan hormon dalam badan.
Ada ibu2 yang mengalami kekurangan susu yang ketara ketika haid. Jangan bimbang kerana keadaan itu hanya sementara. Kejatuhan kuantiti susu biasanya berlaku pada hari-hari awal haid, ketika mengalami heavy flow. Selepas masuk hari ke3 @ ke4, flow sudah menjadi berkurangan, paras hormon kembali stabil dan kuantiti susu akan kembali normal.
Ada pendapat mengatakan, selepas kedatangan haid, kuantiti susu ibu tidak semeriah seperti sebelumnya.

Ada sesetengah ibu mengalami puting sensitif semasa haid. Wlaaubagaimanapun, itu hanyalah sementara.

Teruskan penyusuan semasa haid. Susu anda sama sekali tidak akan berubah dari segi khasiat dan rasa. Bayi mungkin akan merasa sedikit kelainan pada rasa susu ketika awal2 haid kerana berlaku perubahan hormon.Yang penting semasa haid, lebihkan pengambilan cecair kerana semasa haid, cecair banyak dikeluarkan. Juga ambil makanan yang kaya kalsium dan magnesium semasa haid.
"For some women, the drop in milk supply and nipple tenderness associated with menstruation becomes more of a challenge. An effective treatment for these symptoms associated with the return of periods is to add a calcium/magnesium supplement to the diet upon ovulation and continue it through the second or third day of a period. The supplement should be 1500 calcium/750 magnesium but can be as low as 500 calcium/250 magnesium (the higher the dosage the more effective and quicker the results). It should be a combination pill. This much calcium should never be taken alone. If your cycles are not regular and you do not know when you ovulate, you can take the supplement the entire month until you begin to see a pattern to your flow. This type of supplement seems to work as it prevents the drop in blood calcium levels which occurs mid-cycle and continues through the second to third day of a period. It is this drop which is associated with the nipple tenderness and drop in milk supply as well as the uterine cramping so often experienced with menstruation. You only need to take one pill a day."
http://www.breastfeed-essentials.com/menstruation.html

Kawal emosi semasa haid. Jangan stress dan tension-tension kerana ianya mengganggu pengeluaran susu anda.

Dan harus berhati-hati... kedatangan haid menandakan kesuburan anda meningkat. Sekiranya tidak mahu lagi zuriat dalam tempoh terdekat, rancanglah sebaik mungkin.

9 comments:

  1. thanks untuk info ni.saya rasa saya pun di situasi 1, 4 & 5. tp s.i setakat hari ke 4 ni macam biasa je. mmng cik p dtg setiap bulan selepas abis pantang, tp syukurla mcm biasa je..

    ReplyDelete
  2. hana,

    kita start period sejurus lepas habis pantang. reason : darah nifas non-stop sampai jd darah istihadhah so my gynae bg pil hormon (NORCOLUT) utk consume for 10 days. memang bleeding stop, then jumpa balik gynae utk followup, makan lg for another 7 days - just to make sure takde lg darah istihadhah tu. fine.

    then, dalam seminggu lepas tu period dtg.. tp keadaan tak sama mcm before preggy, dia sikit2 je dan dlm 3 hari. tp regular la, ni pun baru start puasa last sunday hehehe..

    memang berhati2 lah skrg.. nak exclusive BF tp taknak ambil any pills ;-)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..belum period lagi..kalau dah period nanti, ayu contact hana n tanya hana kay..^____^

    ReplyDelete
  4. Eisya nak masuk 3 bulan tp still tak period lg
    adakah maksudnya kesuburan belum kembali??
    tp still need protection kan..

    ReplyDelete
  5. Amirah, yang penting mind kena positve.

    Mommy icha, kena extra precaustion tu. Bila dah period mean tahap kesuburan meningkat.

    Ayu, enjoy dulu periodless. tapi sama jer Hana punya production time tak period ngan period.

    Dayu, even belum period lagi, kena careful.
    Tapi kalau dapat ikut LAM teknik lagi bagus.
    Saya ada buat entry tentang LAM ni (latest entry)

    ReplyDelete
  6. Sy da berhenti nifas pd hari ke 61. Sy bf bayi sy exclusive tanpa cmpur ape2. Sy ingat kan lambat la period nk mai balik sbb sy fully breastfeed. Tp tibe2 hari ke 78 sy period. Sy rasa no. 4 tu lah faktornye. Mmg bayi sy tidur lama waktu mlm..huhu

    ReplyDelete
  7. Baby sy da masuk 2month ++,sy dah keluar period.. Sy sepenuhnya bf..

    ReplyDelete
  8. Anak sy dh setahun 2 bln dan saya belum period selepas habis pantang. Cume risau jugak. Macam mane nak tau waktu subur tu? Kena ikut macam sebelum bersalin ke?

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas perkongsian. Dan utk last part tu memang betul kena merancang sebaik2nya kalau kita suami isteri belum cadang nak tambah anak lagi. Hie

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails