ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Thursday, July 28, 2011

Fawwaz Huzaifah - Day 20



Hari ni Fawwaz dah genap 20 hari.. kejap jer kan, dah 20 hari. Maknanya ibu pun dah 20 hari melalui tempoh berpantang. Ada lagi 24 hari lagi (adoi! lama lagi tu)...

Hari ni nurse datang melawat rumah. Nurse cuma timbang berat Fawwaz jer.. Hmm.. semangat nurse tu kata.. Dah 4kg anak ibu.

Sambil tu sempat juga ibu promoe cloth diapers kat nurse tu. Lagipun hari ni Fawwaz pakai CD Apple Baby corak jeans.Berkenan nurse tu. Lagipun dia ada anak kecik gak.
Fawwaz berposing dengan CD corak jeansnya

Ibu Alhamdulillah, takde masalah. Nurse check jahitan kat bawah, dia kata dah bercantum elok. benang pun dah start putus. Ibu pun masuk minggu kedua tu dah duduk bersila dah pun. Dah tak rasa sakit kat bawah tu dah.

Cerita pasal perkembangan Fawwaz, sebenarnya ibupun ada risau juga walaupun ibu tahu risau ibu tak bersebab pun. Penyusuan Fawwaz ta ksama macam penyusuan Farish dan Firas. Time Farish dan Firas dulu, breast engorge jer, walaupun time tu tandem nursing. Tapi dengan Fawwaz, tak rasa engorge langsung even tengah malam. Fawwaz pula tak kuat menyusu macam abang-abang dia. Dia hisap sekejap dah tertidur ataupun lepas breast dengan sendiri. Malam pun dia terjaga 1@ 2 kali jer. Kadang tu cuak juga bila dia tak bangun menyusu.

Persoalan yang timbul, adalah Fawwaz cukup susu. Ibu rasa dia cukup susu sebab dia minum dah rasa kenyang. Adalah Fawwaz hanya minum foremilk saja? sebabnya dia menyusu sekejap, dan kadang tu rasa tak berapa kosong breast.
Fawwaz pula kerap membuang, banyaklah tu. Pastu dia kerap juga termuak. Kadang tu banyak susu keluar balik. Risau gak kalau berat Fawwaz tak naik walaupun time dukung dia terasa gak tough.
Dan kerisauan ibu hilang bila tengok berat Fawwaz naik dengan cemerlang.
Nurse tu kata, mesti kuat menyusu ni, naik banyak.. Ibu mengiyakan, tpai dalam hati rasa macam tak jer.

Tapi apa yang ibu katakan itu rezeki dari Allah. Takde istilah tak cukup susu, takde istilah menyusu mesti rasa breast bengkak..breast tak begkak, takde susu... Itu salah.

Tapi ibu percaya maybe juga ada kaitan dengan diet ibu, ibu dalam pantang memang makan high protein. Sekali hadap ikan sampai 5-6 ekor kalau ikan bakar. Sup haruan, memang habis seekor ibu ratah. Abi pulak rajin buat daging bakar, ikan bakar. Maybe sebab tu susu ibu ideal dengan corak penyusuan Fawwaz.


No comments:

Post a Comment

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails