ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Wednesday, July 20, 2011

Wanita Hari Ini - Benarkah Susu ibu boleh tercemar?

Ibu nak share topik wanita hari ini 20/07/2011
Tajuk WHI hari ini adalah : Benarkah susu ibu boleh tercemar?
Panel jemputan: Dr. Norashikin Muhd Fuad- Pakar O&G Hospital Sungai Buloh
                         Pn. Kamariah bt Mohd Alwi - lactation Consultant (also my sifu)
                         Dynaz - celebrity dan owner DNA

Ibu cuba catat apa yang ibu ingat (sebab time on air tadi, fawwaz nak menyusu pulak, so, ibu cuba gunakan kapasiti hard drive otak ibu ni untuk recall balik isi kandungan topik WHI tadi.

antara soalan yang dikemukakan..

Adakah susu ibu boleh tercemar?
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati.
Maknanya dalam susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama..

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar..
Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu.. ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.

Payudara adalah steril
Pn Kamariah menjelaskan bahawa payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setaip kali bersama bayi. Ini kerana, 'askar-askar' dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara.. so askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.
Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar2 tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah, bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar2 dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut (yang ni ibu qouote kata2 Pn Kamariah time kursus MBfPC hari tu)

Susu ibu basi?
Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju (kata puan Kamariah lagi)..
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna, bekas yang digunakan adalah tercemar. maka, tercemarlah susu tersebut.

Susu ibu pelbagai rasa..
Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian,. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.
Sebenarnya itulah uniknya susu ibu, kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.
Kenyataan ini disahkan oleh Dyna kerana anaknya Khyra, tidak memilih makanan. Dia makan apa yang orang lain makan.

Susu ibu boleh bertukar warna
Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

Nak kuruskan badan.. BF saja
Pengakuan dari Dynaz.. Sebab setiap kali kawan dia tnaya macam mana dia boleh kuruskan badan dengan cepat.. jawapan dia 1 jer : menyusulah anak anda.
Dan suka sangat dengar Dynaz bercerita tentang dunia BF dia, macam mana Khayra appreciate susunya, bonding yang diceritakan sangat jujur.

Majikan perlu bagi sokongan
Sebelum menutup tirai Dr. Norashikin menyeru kepada semua majikan agar menyokong penyusuan susu ibu.. Ini kerana ia boleh meningkatkan mutu kerja pekerja kerana kurang mengambil cuti disebabkan anak jarang sakit. Selain itu beliau juga menyeru agar para majikan boleh menyediakan tempat khas dan juga 2nd hand fridge untuk pekerja yang menyusukan anak.

Selain daripada itu Dynaz juga ada bercerita tentang cara-cara untuk handle EBM.. Dia menggunakan cooler bag dan icepack yang tahan sehingga 16jam. Dan dia juga menyatakan sebagai seorang selebriti dia rasa amat bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat tentang Bf. Dia juga berharap agar BF akan menjadi satu trend kepada ibu-ibu. Bila dah jadi trend, semua orang akan memilih untuk BF. 

Apa lagi yer? Ibu try tengok kat tonton.com, tapi belum upload lagi episod hari ni.

So, bagi sesiapa yang tengok, sila tambah lagi yer.

17 comments:

  1. tadi semapt dgr sekejap je kat tv office ni lepas tu kene panggil dgn bos!!!huhuhu....apep un tq sb share entry ni! :)

    ReplyDelete
  2. wah best!tak sempat tengok sebab bawa aqilah bersunat..:)

    ReplyDelete
  3. mintak izin share link u kat fb yer.. :)

    ReplyDelete
  4. bila anak menyusu badan, rasa indahnya..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah sungguh banyak fungsi n khasiat susu ibu...

    ReplyDelete
  6. malam ni nak tengok la kat tonton..hihi..thanks..suka pula baca..hihi

    ReplyDelete
  7. best!thanks ye.nk mintak share kt blog i ye..

    ReplyDelete
  8. Saya pon tgk tadi...mintak izin nak share jugak kat blog yer...tq!

    ReplyDelete
  9. Sharing is caring.. Kindly letak credit yer.

    Kan lebih bagus kalau ditayangkan time waktu perdana.. Dlaam Majalah 3 @ Nona ke, sebab time tu ramai yang bekerja boleh tengok.

    ReplyDelete
  10. tgk jugk td...complete kot sinopsis WHI td..
    thanks share..

    ReplyDelete
  11. tak dapat tgk tapi, baca kat sini rasa seronokkkkkkkkkkkk sangat..thanks for sharing hana..^_^

    ReplyDelete
  12. kak hana, dilla share yek.

    credit to kak hana ^_^

    ReplyDelete
  13. ternyata susu ibu mmg bagus untuk anak berbanding susu formula....sungguh menakjubkan....

    ReplyDelete
  14. betul susu mcm2 rasa..anak saya makan pedas..tapi makan sikit je..kalau kat taska mkn byk..nak mkn berkawan kot..

    ReplyDelete
  15. ala..x dpt tgk...kat ofis xde tv..tp bile bc blog nie semakin berkobar2 nk bf...

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails