ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Sunday, July 31, 2011

Fawwaz Sudah Botak

Hari Jumaat lepas, genap 21 hari umur Fawwaz. Dan hari tu juga Fawwaz dibotakkan. Sama hari macam abang Farish, abang Firas jer awal sebab tali pusat Firas gugur hari ke6.

Kalau ikut orang tua, cukur rambut mesti dibuat selepas gugur tali pusat. Tunggu punya tunggu, tali pusat Fawwaz nak gugur hari ke14. Hari jumaat gak, so Fawwaz lahir hari jumaat, gugur tali pusat hari jumaat, cukur rambut pun jumaat jugak.

Macam Farish dan Firas, Fawwaz pun dicukur oleh bidan yang sama, Mak Kiah. 


Ni peralatan yang digunakan oleh Mak Kiah. Ada pisau cukur, sirih pinang, sintok, limau purut, bedak sejuk dan benang kuning.

Sebelum cukur rambut, mak Kiah akan berzanji dulu, ibu dan abi pun join berzanji sekali.
Semangat Mak Kiah ni dok berzanji
Pa habis berzanji, rambut fawwaz dibasahkan dengan bedak sejuk. So bermulalah upacara mencukur rambut. Cukur sampai botak yer, Itu yang disunatkan. Cukur jambul tu hanyalah adat Melayu, tapi mencukur rambut memang ada dalam amalan Islam

Diam jer Fawwaz bila dicukur, mungkin asyik mendengar MakKiah berselawat kot

Pas habis botak kepala, Fawaz pun dimandikan dengan air yang dicampur sintok dan limau.
Sintok digunakan sebagai scrub la. Sambil mandi pun doa-doa dibaca.

Pas habis mandi, Fawwaz dipakaikan dengan benang kuning. Menurut Mak Kiah, tali tu sebagai 'tali angin'.. tali angin tu macam nak elakkan baby kembunglah. Kenapa guna kuning yer? Sebab Fawwaz ada title 'tengku' kat depan, sebab tu guna tali kuning. Sebenarnya kelaurga abi dah tak amal kuning-kuning ni, tapi sebab mak Kiah takut nanti, mak kiah demam @ sakit sebab tak ikut protokol. Sebab dulu dia pernah guna tali hitam kat sorang baby ni, balik tu demam. chek-chek rupanya dia tak ikut protokol kuning. 

Pas mandi, Fawwaz dibedakkan dan dicelak. Pastu Mak Kiah buat tahnik lagi sekali (abi dah buat pun kat LR dulu), tapi kali ni Mak Kiah buat lagi sekali.

Inilah rambut Fawwaz. Banyak jugak ni.

Biasanya rambut baby akan ditimbang mengikut sukatan emas. Nanti jumlahnya akan disedekahkan kepada fakir miskin.
Tengok.. Fawwaz dah botak.

Hopefully raya nanti naiklah balik rambut fawwaz ni, kang raya botak tak hensem lak anak ibu.



No comments:

Post a Comment

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails