ALL ABOUT MY JOURNEY IN PARENTING, BREASTFEEDING AND RAISING UP MY BELOVED KIDS

Followers

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

I am a Malaysian Breastfeeding Peer Counselor
kindly contact me at hanaseman@yahoo.com

Sunday, November 22, 2009

Kasih & Sayang seorang abang

Sejak aku mengandungkan Firas, pesanan yang kerap aku sampaikan kepada Farish adalah

1. Nanti Farish kena sayang adik

2. Nanti Farish kena jaga adik

3. Farish kena jadi abang yang penyayang

Dan setiap kali aku pesan, farish sure akan cium perut aku sebab dia tahu dalam perut ibu ada adik.

Bila adik keluar, dia memang kotakan janjinya. 

 

Inilah rutin Farish setiap hari. Bangun pagi, cium adik, pas breakfast cium adik, pas mandi cium adik, nak tido, cium adik. Aku rasa sehari dekat 100x dia akan cium adik dia.

Lokasi ciuman: pipi, dahi, hidung, mulut, mata dan dagu

Walaupun Farish menunjukkan sayangnya pada adik, pernah juga Firas ni mendapat penampar jepun sedas dua dari Farish. Pernah juga kena cubitan manja (kadang tu berbekas juga) dari jari jemari abangnya.. Sebab tu memang tak boleh lepa tinggalkan Firas kat bawah. Lebih selamat letak dalam baby cot (walupun kekadang ada gak ancaman dari abang kesayangannya)

Tapi plaing bagus abang Farish ni sebab dia rela berkongsi susu ibu dengan adik. Dia tak pernah marahadik time menyusu, tapi akan setia dok sebelah ibu time menyusu adik. Dan kalau adik dah abih shif dan ibu terlupa tukar shif kat abang, sure mengamuk sakan.

Abi kata, itu mungkin doa dan pesan ibu sejak dulu lagi. Adik keluar nanti kena share susu ngan adik, kena sayang adik. Maka itu yang dia buat tiap2 hari dan tanpa disuruh.

Cuma ibu terlupa pesan kat Farish bahawa Farish pun kena share ngan abi gak. Sebab tu sampai sekarang Abi tak boleh dekat langsung ngan ibu. pasti abi kena tolak ke tepi.

Takper, next baby, ibu akan masukkan abi selaki dalam list... Sabarlah Abi.. Itu pun kira family planning kan.

Upload sikit gambar2 latest.

 

Tak sempat nak pakai tudung ibu ni. Alkisah hubby cepat jer nak snap gambar. Dah dapat tudung, Farish lak dah lari.

 

Abi lak amik alih layan adik

 

Firas amik gambar, mesti mata terbeliak.. Very good eye contact my son.


1 comment:

  1. hamboi, bukan main lg sayang adik tu.

    ReplyDelete

Apa Komen anda?

Related Posts with Thumbnails